Inkijkexemplaar

Salomon Izak Vet (1837-1917) en zijn zonen Wolf (1872-1940) en Arnold (1883-1943) waren gerenommeerde zilversmeden te Zaandam. In hun werkplaats produceerden tenminste 21 zilveren meesterwerken, luxe zilveren gebruiksvoorwerpen en sieraden. Verder stonden ze bekend als producent van penningen, medailles, prijsbekers en andere memorabilia. Zoon Arnold had zich toegelegd op de reparatie en verkoop van klokken.

De indrukwekkende geschiedenis van de familie Vet biedt de lezers inzicht hoe joodse families en bedrijven door de eeuwen hun leven hebben moeten – en kunnen – leiden onder de heersende opvattingen in Europa. De lezers worden meegevoerd in de toenemende welvaart van de familie Vet. Ze leren haar kennen als sociaal betrokken bij de Zaanse gemeenschap.
De geschiedenis eindigt hartverscheurend met de abrupte liquidatie van S.I. Vet & Zn. in 1942 als gevolg van de anti-joodse maatregelen. De familie overleeft de holocaust niet.

De Bullekerk te Zaandam uitgevoerd in zilver. Gemaakt in 1906 door S. I. Vet & Zn. en in 1911 geschonken aan koningin Wilhelmina

In de jaren vóór de Tweede Wereldoorlog oogstten ze vooral roem vanwege de 21 schitterende zilveren modellen die zij maakten van molens, kerken en bedrijfsgebouwen. De modellen zijn onder andere geschonken aan koningin Wilhelmina, tsaar Nicolaas II van Rusland, het gemeentebestuur van Zaandam, maar ook aan directeuren van Zaanse bedrijven zoals William Pont, Albert Heijn en Honig; Meestal ter gelegenheid van een jubileum van een directeur. Het personeel liet dan een zilveren model maken van het gebouw, of de molen, waarin het bedrijf ooit begonnen was.
We konden de voorouders van deze familie herleiden tot ca. 1665 in Noord Oost Polen, de geboorte van Levi Wolff. Hij is naar Amsterdam getrokken waar we hem voor het eerst in de archieven van 1698 aantreffen in de akte van zijn tweede huwelijk. Zijn achterkleinzoon Wolf Levie koopt rond 1785 een huis in Zaandam waar hij in 1815 met zijn hele gezin gaat wonen.

Voor meer informatie over de familie Vet: