Zoektocht naar zilveren meesterwerken

De Zaanstreek is al heel lang bekend om zijn talrijke prachtige bedrijven die zoveel eeuwen welvaart hebben gebracht. Maar er is bijna niemand die nog weet dat er ook zilversmeden zijn geweest die prachtige zilverwerken hebben gemaakt.
Zo hebben Vader Salomon Izak Vet en zijn zonen Wolf en Arnold tussen 1902 en 1932 een twintigtal schitterende zilveren modellen gemaakt die o.a. geschonken aan koningin Wilhelmina, tsaar Nicolaas II, het gemeentebestuur van Zaandam, directeuren van gerenommeerde bedrijven zoals William Pont, Albert Heijn en Honig enz.  enz.
Via publicaties hebben we het bestaan van 20 modellen aangetoond waarvan we er maar liefst 16 hebben getraceerd en gefotografeerd.
We zijn nu bezig met de laatste afrondingen zodat het boek definitief gedrukt kan gaan worden, maar we willen nog een laatste poging wagen om de 4 ontbrekende modellen te achterhalen.
Laat het ons s.v.p. weten wanneer u informatie hebt over een van de vier onderstaande modellen. Het eenvoudigste is het om ons even een bericht te sturen via email.

  1. Tsaar Peterhuisje

Het zilveren tsaar Peterhuisje dat we zoeken is gemaakt in 1911 en meet ongeveer 23*12cm.
Een zijwand kan neergeklapt worden om zo de 2 kamers zichtbaar te maken. Meteen vallen de schoorsteen en de schilderijen op. Het interieur bestaat uit een hoekkast, tafel, stoelen, bedstee en trap. Het dak is opgebouwd uit 1116 miniatuur zilveren dakpannetjes en de ramen zijn gemaakt van mica. Alle deuren en ramen kunnen openen en sluiten.
Het huisje staat op een basis waarop een plaatje met de inscriptie “La Ville de Zaandam à Z.M. Nicolaas II”.
We hebben geen afbeelding, alleen een oude ansichtkaart met een afbeelding van het zilveren model dat door de firma Vet gemaakt is.

Peterhuisje

  1. Stoomschip “MEPPEL II”

Het tweede zilveren model is gemaakt in 1912 en meet 40*6cm met een hoogte van 17cm (puntje van de mast). Het is gemonteerd op een met fluweel beklede houten basis en stond oorspronkelijk onder een stolp. Het touwwerk, de katrollen, het voor- en achterdek, de stuurstoel, machinekamer, laadruimte, patrijspoorten, stoomfluit en het roer, alles is natuurgetrouw weergegeven. Mogelijk is er ergens een inscriptie die verwijst naar de heer P.J.M. Verschure, directeur van de gelijknamige rederij.
We hebben geen afbeelding, maar wel en foto van het werkelijke stoomschip.

  1. Wisselprijs van het “Zilveren molen voetbaltoernooi”

Het derde model is gemaakt in 1921 en zal ongeveer 30*20cm meten. De windwijzer bestaat uit een voetballer op een pijl. Alles is zeer gedetailleerd, zelfs de kettingen op de stelling.
In 1921 wordt de molen gewonnen door De Spartaan uit Amsterdam. In de 2 daaropvolgende jaren wint ZFC uit Zaandam de molen en zij mogen deze nu definitief behouden
Ook hiervan hebben we geen afbeelding, maar we weten dat hij heel sterk lijkt op een andere molen die we wel gevonden hebben.

Pink

Zilveren molen die lijkt op het model dat we nog zoeken
  1. Wisselprijs van het “Toernooi om het zilveren voetbaldoel”

Van dit laatste model is het minste bekend. Het is een zilveren voetbaldoel dat gemaakt is rond 1923.
De afmetingen zullen ongeveer 19*6cm zijn en vermoedelijk is het gemonteerd op een houten basis.
Volgens ooggetuigen zou er een doelverdediger in liggen die naar de bal duikt.
In 1925 strijden W.F.C. uit Wormerveer, E.D.O. uit Haarlem en Z.F.C. uit Zaandam om de winst van het toernooi.

ZFC elftal

1925 Elftal van Z.F.C. dat strijdt om de winst van het “Toernooi om het zilveren voetbaldoel”

De firma S.I. Vet en Zn. sloeg altijd hun zilvermerk op de voorwerpen zodat herkend kon worden dat zij het gemaakt hadden. Dat is een minuscuul merk van ongeveer 5mm groot. Ze hebben 7 merken gebruikt.

We hebben nog enkele weken de tijd om de inhoud van het boek aan te passen en wanneer iemand iets weet over een van bovenstaande modellen, neem dan svp contact op.