Laatste Nieuws

6 april 2022
Spectaculaire ontdekking Zilveren Meesterwerk !!
Een verloren gewaand zilveren meesterwerk is toch gevonden.
Vanaf 21 april worden de foto’s getoond op de expositie in de publiekshal van het stadhuis in Zaandam .

12 juli 2021
Nieuwe ontdekking #ZaansErfgoed.
In 1757 schonk het echtpaar Pieter Kuijper en Bregje van Assem uit Krommenie, bij gelegenheid van hun 25-jarig huwelijk, een schitterende zilveren lepel aan hun dochter Etsje en zoon Simon. Op de achterzijde van de lepel een gegraveerde afbeelding van een Kuiper. Pieter Kuijper was een vermogende rolreder, fabrikant van het destijds wereldberoemde zeildoek uit Krommenie.
We nemen aan dat ze ook lepels geschonken hebben aan hun andere kinderen Aagje, Maartje, Jan en Gerrit. Stuur ons svp een bericht wanneer u weet waar deze lepels zijn. De lepel van Maartje was in 1994 in het bezit van Baronesse Mr. Ella Clara van Lawick, weduwe van Jan Alexander Nicolaas van den Brandhof.

1 juli 2021
Veilinghuis van Spengen in Hilversum verkoopt dit ovale zilveren schaaltje in de vorm van een lotusbloem. Het is 16cm lang en gemaakt in 1932 door S.I. Vet & Zn. in Zaandam en niet in Amsterdam zoals het veilinghuis vermeldt. De link brengt u naar de veilingpagina waar u in het zoekveld het kavelnummer 2268 moet invullen. Verkocht voor €125.

19 juni 2021
Op eBay wordt een pindaschaaltje aangeboden dat gemaakt is door S.I. Vet & Zn. uit Zaandam. Het is gemaakt in 1935.
Diameter 135mm, met handvat 165mm.
De veiling loopt af op 19 juni om 20.00u
Verkocht voor £40.02

9 juni 2021
Fotografie bij het Zaans Museum. Op de foto een complete avondmaalsset van zilver in een mahoniehouten kist. In 1854 geschonken aan de Kogerkerk ter nagedachtenis aan vrouwe Marijte Honig. De set bestaat uit één rechthoekige en 2 ronde broodschalen, 4 wijnbekers en een collecteschaal met deksel. Zilvergewicht ruim 7 kg. Verder o.a. gouden streeksieraden en de ambtsketens van de Zaanse dorpen gefotografeerd.

Zilveren schaaltje S.I. Vet & Zn.

15 juni 2021
Bij Auktionshaus Rheine wordt een klein zilveren schaaltje geveild dat gemaakt is door S.I. Vet & Zn. uit Zaandam 1902-1942. Er kan uitsluitend on-line geboden worden via Lot-tissimo. Let goed op het kleine formaat van slechts 12cm lang. Op de foto lijkt het aanzienlijk groter. Dit type schaaltje is karakteristiek voor S.I. Vet & Zn. zodat we kunnen bevestigen dat dit inderdaad uit hun atelier komt.
Verkocht voor €30,-.

8 juni 2021
Bij Veilinghuis De Ruiter start het bieden op dit zilveren collier met bloedkoraal dat gemaakt is door K&C Molenaar (Wastora) te Zaandam 1972-1990.
De bijbehorende armband is gemaakt door C. Bosch & Zn. uit Amsterdam.
* Verkocht voor €80,-.

6 mei 2021
Fotoshoot voor ons derde boek “Kerkzilver in de Zaanstreek”. Op de foto Arno Bruitsman die een wierookvat uit 1656 fotografeert dat afkomstig is uit de voormalige schuilkerk Maria Magdalena aan het Ruyterveer te Zaandam. Op de voorgrond het bijbehorende wierookschuitje.

9 april 2021
Met ons eerste boek “Zilveren Meesterwerken uit de Zaanstreek” direct in de prijzen gevallen. Uit handen van juryvoorzitter Frans Hoving ontvingen we een oorkonde voor de verkiezing op de shortlist van de BredeNHofprijs 2021 voor de beste publicatie op het gebied van de Zaanse geschiedenis in de periode 2019-2020. Het boek is te koop bij het Zaans Museum of bij Bruna in de Damstraat te Zaandam. Het kan ook rechtstreeks besteld worden bij de vereniging Zaansezilversmeden.nl.