Opsporing verzocht

Zaans zilver gezocht

Voor ons tweede boek zijn we nog op zoek naar zilveren voorwerpen die gemaakt zijn door Zaanse zilversmeden. Het maakt niet uit of dat gebruiksvoorwerpen, kunstvoorwerpen, prijzen, sieraden of wat dan ook zijn. Mocht u zilver hebben waarvan u denkt dat het door een Zaanse zilversmid gemaakt kan zijn dan maken we graag een afspraak zodat we dit voor u kunnen uitzoeken. Daaraan zijn geen kosten verbonden maar wanneer het inderdaad Zaans zilver betreft dan willen we er uiteraard graag een foto van maken. U kunt een bezoek aanvragen door ons een bericht te sturen.

Informatie gezocht over de familie Diniaer/Dignaer

In de archieven komen we rond 1640 de heer Philippus Diniaer tegen als zilversmidsknecht in Westzaandam. Als u iets weet over de familienaam Diniaer stuur ons dan s.v.p. een bericht.

Zilveren Meesterwerken van S.I. Vet & Zn. gezocht

Salomon Izak Vet en zijn zonen Wolf en Arnold hebben tussen 1902 en 1940 meer dan twintig schitterende zilveren modellen gemaakt waarvan we er tot nu toe 17 getraceerd en gefotografeerd hebben. Maar we zoeken er nog tenminste 4 die hieronder beschreven staan.
Alle zilveren voorwerpen hebben zilvermerken waaraan te herkennen is door wie het gemaakt is. De merken van S.I. Vet & Zn. vindt u onderaan deze pagina.
Mocht u informatie hebben die u met ons wilt delen, stuur dan s.v.p. een bericht via deze site.
Stationsassistent C.A. Spann, die in de 80-er jaren op de Oranjestraat 60 in Zaandam woonde, bezat een grote collectie antiek waaronder twee zilveren molens van de firma Vet. Hij is later verhuisd naar het Mennistenerf en zijn collectie is in 1993-1994 geveild bij het Notarishuis in Arnhem. Stuur ons s.v.p. een bericht wanneer u informatie hebt over de zilveren molens van de heer Spann of over een van onderstaande zilveren meesterwerken.

Oproep via Youtube (opent in nieuw tabblad)

Tsaar Peterhuisje

Foto uit 1912 van het zilveren model van het tsaar Peterhuisje, gemaakt door S.I. Vet & Zn.

Het antiek zilveren tsaar Peterhuisje dat we zoeken is gemaakt in 1911 en meet ongeveer 23*12 cm.
Een zijwand kan neergeklapt worden om zo de 2 kamers zichtbaar te maken. Meteen vallen de schouw en de schilderijen op. Het interieur bestaat uit een hoekkast, tafel, stoelen, bedstee en trap. Het dak is opgebouwd uit 1116 miniatuur zilveren dakpannetjes en de ramen zijn gemaakt van mica. Alle deuren en ramen kunnen openen en sluiten. Het huisje staat op een basis waarop een plaatje met de inscriptie “La Ville de Zaandam à Z.M. Nicolaas II”.
In 1913 stond werd dit huisje geëxposeerd op de E.N.T.O.S., de Eerste Nederlandse Tentoonstelling Op Scheepvaartgebied.
De foto hiernaast komt van een antieke ansichtkaart en is de enige bekende afbeelding van het oorspronkelijke zilveren model.

Stoomschip “MEPPEL II”

Twee foto's van het stoomschip "Meppel II" van rederij Verschure,

We hebben geen afbeelding van dit zilveren meesterwerk maar wel enkele foto’s van het werkelijke stoomschip.
Het antieke zilveren model is gemaakt in 1912 en meet 40*6 cm met een hoogte van 17cm (puntje van de mast). Het is oorspronkelijk gemonteerd op een met fluweel beklede houten basis en stond onder een stolp. Het touwwerk, de katrollen, het voor- en achterdek, de stuurstoel, machinekamer, laadruimte, patrijspoorten, stoomfluit en het roer, alles is natuurgetrouw weergegeven. Mogelijk is er ergens een inscriptie die verwijst naar de heer P.J.M. Verschure, directeur van de gelijknamige rederij, die dit model aangeboden kreeg door zijn kantoorpersoneel.
In 1913 werd dit zilveren schip geëxposeerd op de E.N.T.O.S., de Eerste Nederlandse Tentoonstelling Op Scheepvaartgebied. Daarna ging het model naar de Vereeniging Nederlandsch Historisch Scheepvaart Museum die als doel had om alle historische werken van de E.N.T.O.S in eigendom of bruikleen te krijgen. Reder P.J.M. Verschure was een van de oprichters van de Vereeniging.
Hier eindigt ons spoor.

Wisselprijs van het “Zilveren molen voetbaltoernooi”

Ook hiervan hebben we geen afbeelding, maar we weten dat hij heel sterk lijkt op de antieke zilveren molen hiernaast. Het model dat we zoeken is herkenbaar aan een voetbalspeler die als windvaan op een pijl op het dak van de schuur gemonteerd is.
Gemaakt in 1921 en het zal ongeveer 30*20cm meten. Alles is zeer gedetailleerd, zelfs de kettingen op de stelling.
In 1921 wordt de molen gewonnen door vv De Spartaan uit Amsterdam. In de twee daaropvolgende jaren wint Z.F.C. uit Zaandam de molen en zij mogen deze dan definitief behouden.
Mogelijk is dit een van de molens in de voormalige collectie van de heer C.A. Spann.

Wisselprijs van het “Toernooi om het zilveren voetbaldoel”

Elftal van Z.F.C. dat in 1925 streed om de winst van het toernooi om het zilveren voetbaldoel.

Van dit laatste model is het minste bekend. Het is een antiek zilveren voetbaldoel dat gemaakt is rond 1923. De afmetingen zullen ongeveer 19*6 cm zijn en vermoedelijk is het gemonteerd op een houten basis. Volgens ooggetuigen zou er een doelverdediger in liggen die naar de bal duikt.
In 1925 strijden W.F.C. uit Wormerveer, E.D.O. uit Haarlem en Z.F.C. uit Zaandam om de winst van het toernooi.

1925 Elftal van Z.F.C. dat strijdt om de winst van het “Toernooi om het zilveren voetbaldoel”

De Zilvermerken

Zilversmeden zijn verplicht om hun zilveren voorwerpen altijd met een uniek meesterteken te merken zodat herkend kan worden dat zij het gemaakt hadden. Dat is een minuscuul stempeltje van ongeveer 5mm groot.
S.I. Vet & Zn. hebben in de loop der jaren 7 verschillende merken gebruikt.